Gymnázium
prof. Jana Patočky
Gymnázium
prof. Jana Patočky
Gymnázium
prof. Jana Patočky
Previous slide
Next slide

Partnerská škola – výměnný pobyt Nj

Partnerství

Od počátku našeho gymnázia je naší partnerskou školou Dientzenhoferovo gymnázium v bavorském městě Bamberg. Toto město je i partnerským městem městské části Praha 1, a proto je studentská výměna zaštiťována také radnicí Praha 1 a radnicí města Bamberg. 

V roce 2024 jsme oslavili 30 let partnerství mezi oběma školami. 

Každý druhý rok organizujeme studentskou výměnu mezi našimi a bamberskými studenty. 

Výměna probíhá jeden týden v Německu a jeden týden u nás. Studenti jsou ubytováni v rodinách, kde mají možnost poznat kulturu dané země a prohloubit své jazykové dovednosti. V průběhu týdne je pro studenty připraven společný program, během něhož navštíví památky měst Praha a Bamberg, poznají historii obou měst a mají možnost budovat mezinárodní přátelství.

Výměnný pobyt Bamberg – Prag

🇩🇪Studenti německého jazyka se od 12. do 19. dubna zúčastnili výměny v bavorském městě Bamberg.

Během víkendu poznali nejprve hostícího studenta a jeho rodinu, v sobotu navštívili představení moderního baletu Goldberg v Norimberku.

V pondělí byli přivítáni na partnerském gymnáziu, a po prohlídce města také v reprezentačním sále Altes Rathaus.

V úterý navštívili nedaleké město Bayreuth, kde si prohlédli Opernhaus, podzemí a Klaviermanufaktur.

Středa  a čtvrtek byly věnovány studentskému projektu spolupráce mezi Prahou a Bamberkem, hledání typických symbolů města Bamberg. Mezi odpoledními aktivitami byl mj. Tanzkurs spolu s ostatními výměnnými studenty.

Čtvrteční večer uzavřel již tradiční Abschlussabend.

Děkujeme všem studentům, kteří se výměny účastnili, a těšíme se na červen, kdy přivítáme německé studenty v Praze. 🇨🇿

Ve dnech 7. – 14. června hostili naši studenti 🇨🇿 studenty z Dientzenhoferova gymnázia Bamberg 🇩🇪. Partnerská výměna mezi oběma školami probíhá už od roku 1994, kdy byla naše škola založena. Letos jsme tedy během výměny oslavili 30. výročí partnerství mezi oběma školami. Proto se letošní výměna nesla ve slavnostním duchu.

O víkendu si studenti připravili pro své Bamberčany výlet na Karlštejn a návštěvu pražské zoo. Sobotní večer jsme spolu vyrazili na divadelní představení K, které bylo inspirováno světem Kafkových bytostí. Postava Franze Kafky nás provázela také ve středu, kdy jsme hledali památky spojené s jeho osobou, a domy, v nichž se svou rodinou bydlel.

Pondělní ráno jsme zahájili prohlídkou našeho gymnázia, na kterou navázala procházka po Královské cestě. Následovala prohlídka velvyslanectví Spolkové republiky Německo, kde jsme měli možnost zhlédnout film o událostech roku 1989.

V úterý jsme byli 1. místostarostou městské části Praha 1, Davidem Bodečkem, přivítání na Staroměstské radnici, kde byla zdůrazněna důležitost partnerství a studentské výměny.

https://www.praha1.cz/30-let-partnerstvi-gymnazia-prof…

Odpoledne jsme navštívili národní galerii, což bylo jedno z přání Bamberčanů, druhým byla návštěva atomového bunkru.

Čtvrteční dopoledne nás čekala projížďka historickou tramvají kolem nejznámějších pražských památek. Odpoledne jsme navštívili neviditelnou výstavu, která nám přiblížila život nevidomých.

Večer jsme započali prezentacemi aktivit jednotlivých dnů a zakončili Abschlussabendem.

Poté už nás čekalo jen páteční rozloučení a spousta nezapomenutelných zážitků👍

Symbolem této výměny bylo logo Prahy a Bamberka, na němž pracovali čeští a němečtí studenti v dubnu v Německu. Toto logo nechali vyšít na trička, která dostali čeští studenti jako dárek. Tato trička byla poté našim dress codem na slavnostní uvítání na radnici.

Chtěli bychom poděkovat našim studentům za veškerou kreativitu, kterou vložili do plánování odpoledních aktivit, za veškeré nasazení a nadšení, s nímž do celé výměny přispěli.

Děkujeme také všem, kteří se o výměnu a partnerství mezi našimi školami starají. 🇨🇿👏👏👏🇩🇪

VIELEN DANK !!!

Další příspěvky

Přihlášení