Gymnázium
prof. Jana Patočky
Gymnázium
prof. Jana Patočky
Gymnázium
prof. Jana Patočky
Previous slide
Next slide

Jazykové a poznávací pobyty Nj

Vídeň září 2024

Studenti septim a třetího ročníku navštívili Vídeň. Tuto dějepisnou a germanistickou exkurzi zahájili vyhlídkou z Donauturm. Poté si prohlédli Hundertwasserhaus a Kunsthaus, kde jsou k dispozici další významná díla tohoto architekta a umělce. Druhý den je čekala prohlídka historického centra a návštěva zimní rezidence Habsburků Hofburg a habsburské hrobky. Nedělní dopoledne strávili v prostorách zámku Schönbrunn, v jehož zahradě se nachází také Gloriette, z níž je wunderschöne Aussicht auf die ganze Stadt.

Bamberg 16.-22.10.2023

Jazykový a poznávací pobyt Bamberg – Noch einfacher zum Abitur byl určen pro studenty semináře německé konverzace. Jeho cílem bylo důkladněji poznat město Bamberg s jeho památkami, historií a současností, navštívit město Nürnberk a poznat jeho nejdůležitější památky. Součástí pobytu byla také návštěva partnerského gymnázia – Dientzenhoferova gymnázia Bamberg, účast na výuce, srovnání českého a německého školského systému. V neposlední řadě byl pobyt doprovázen konverzací v německém jazyce, výukovými bloky rozšiřujícími povědomí o těchto dvou německých městech.

V pondělí 16.10.2023 jsme vyrazili z Prahy do města Bamberg, kam jsme po ubytování vyrazili na večerní procházku historickým centrem.

V úterý 17.10.2023 dopoledne jsme společně navštívili Dientzenhoferovo gymnázium, kde byli studenti rozděleni po 1-2 vždy s jedním německým studentem, s nímž se zúčastnili dopolední výuky. 

Odpoledne jsme poté navštívili Gärtner und Häcker Museum, které je zapsáno do nehmotného dědictví UNESCO. Toto muzeum mapuje život zahradníků, kteří tvořili od počátku nedílnou část obyvatelstva města Bamberg. Lze zde také najít informace o typických či neobvyklých plodinách – süßes Holz (lékořice), Blaukraut (červené zelí) nebo Bamberger Hörnla (odrůda brambor ve tvaru rohlíčku). 

Poté jsme vyrazili na prohlídku historickým centrem, kterou si připravil jeden ze studentů. Během této prohlídky jsme navštívili Bamberger Dom, v němž jsme mohli vidět hrob patronů tohoto města – sv. Jindřicha a sv. Kunhuty (Heinrich und Kunigunde) a symbol města Bamberg – Bamberger Reiter. 

Večer následoval blok německé konverzace o německém a českém školství, o spojitostech a rozdílech. 

Ve středu 18.10.2023 jsme na Dientzenhoferovo gymnázium vyrazili už krátce po sedmé hodině ranní, neboť jsme se opět účastnili výuky dle rozvrhu německých studentů. Studenti navštívili hodiny chemie, matematiky, německého jazyka, geografie a společenských věd či umění. 

V odpoledním bloku měli studenti prostor navštívit a blíže poznat vybranou památku, o níž budou spolužáky blíže informovat během sobotní prohlídky města v německém jazyce. 

Součástí odpoledního programu bylo najít typické sochy či symboly města, které dostali na obrázku, a u nich se vyfotit. Zároveň měli najít na trhu typickou odrůdu brambor Bamberger Hörnla (Hörnchen).  

Večer jsme se opět sešli k německé konverzaci, tentokrát o symbolech města. Studenti vyhledávali význam rčení, která se vztahují k Bamberku, Frankům a Bavorům. Trénovali jazykolamy, které rovněž zachycovaly reálie této oblasti. 

Ve čtvrtek 19.10.2023 jsme vyrazili vlakem na výlet do města Nürnberg. Zde jsme v dopoledním bloku měli prohlídku, kterou si připravily dvě studentky. V poledne jsme mohli vidět Frauenkirche a jeho Männleinlaufen, tedy průvod kurfiřtů kolem postavy Karla IV..  Prohlídka pokračovala k hradu Kaiserburg, kde jsme navštívili vyhlídkovou věž a hlubokou studnu. Zdejší průvodce dokázal naprosto nezapomenutelným dojmem zaujmout každého návštěvníka. Cestou z hradu jsme si prohlédly Albrecht-Dürer-Haus, Weißgerbergasse či katův domek. 

Odpoledne měli studenti možnost navštívit některé z vybraných muzeí dle vlastního zájmu. Studenti zvolili DB Museum, Germanisches Nationalmuseum a památník norimberských procesů. 

V pátek 20.10.2023 jsme měli v původním plánu navštívit pevnost Coburg, ale vzhledem k deštivému počasí jsme zvolili alternativní program – návštěvu historického muzea v Bamberku, kde jsme mohli podrobně poznat dějiny tohoto města. 

V odpoledním bloku jsme navštívili Altes Rathaus a jeho současnou výstavu Fake food, která zobrazovala kontrast mezi stravou a stravováním v době baroka a současností. Velmi zajímavým bodem byly VR-brýle, díky nimž se návštěvníci ocitli u bohatě prostřeného stolu v období baroka, byli součástí společné večeře a mohli posunem hlavy komunikovat s ostatními hosty. Poté jsme vedli konverzaci na téma zdravé stravování a udržitelnost, typické pokrmy pro Německo, Bavorsko, Bamberg a Nürnberg a typické pokrmy pro Čechy, čímž jsme rozvedli maturitní téma Essen und Trinken. 

V sobotu 21.10.2023 jsme zahájili společnou konverzací v německém jazyce na téma historie města Bamberg, historie Německa a Čech. Procházeli jsme nejdůležitější milníky historie, srovnávali je s dějinami u nás. 

Následovalo vyústění našeho celotýdenního projektu – společná procházka městem s výkladem studentů k nejdůležitějším památkám v německém jazyce. 

Procházku jsme započali u staré radnice, která stojí mezi církevním a světským městem. Následovalo seznámení s bamberským pivovarnictvím, s pivovarem Schlenkerla a jeho typickým Rauchbier, uzeným pivem. Poté jsme navštívili Neue Residenz, kde se nachází Kaisersaal a sbírka obrazů z období středověku, a Alte Hofhaltung, které sousedí s Bamberským Dómem. Zde jsme si připomněli jeho vznik, vývoj v průběhu staletí a jeho hlavní význam. Odtud jsme zamířili k rodnému domu spisovatele E.T.A. Hoffmanna, kde jsme si shrnuli nejdůležitější momenty jeho života a jeho nejznámější díla. Velký důraz je zde kladen na dílo Der goldne Topf a v něm zmiňovanou Apfelweiblu. Kousek od jeho domu se nachází E.T.A. Hoffmann Theater a jeho socha. 

Poté jsme navštívili Klein Venedig, neboli malé Benátky, oblast, která byla spjata s rybářstvím. Tuto oblast jsme si prohlédli během projížďky lodí, díky níž jsme měli nezapomenutelný pohled na původní domky, které sloužily rybářům. Plavba byla spojena s vyprávěním o minulosti a současnosti malých Benátek, o ostrově Erba, rozsáhlém parku, který byl vybudován i v prostorách bývalých přádelen – Spinnerei.  

Večer jsme navštívili divadelní představení Licht und Schatten, které pomocí světla a stínu popisovalo dějiny města Bamberg v uplynulých 1000 letech. Díky předchozí návštěvě historického muzea, zopakování dějin a návštěvě dalších nejznámějších památek bylo toto představení jedinečným shrnutím všech poznatků, které jsme ve městě a o městě Bamberg získali.  

Nedělní ráno jsme věnovali závěrečné reflexi. Studenti si ve dvojicích připravili prezentace o svých dojmech, zážitcích, poznatcích, atd. Poté jsme vyhodnotili celotýdenní soutěž o nejlepší fotku k maturitě na téma Deutschland nebo Städte und Orte, který by se nejlépe popisoval. 

A pak už nás čekala pouze cesta do Prahy. 

Celý projekt byl jak studenty tak učiteli hodnocen jako velmi přínosný pro rozšíření povědomí o městech Bamberg a Nürnberg, o reáliích této oblasti a v neposlední řadě o německém školském systému.  

Dějepisná a germanistická exkurze Vídeň

6. – 8. října 2023 vyrazili zájemci o historii ze septim a 3.C do Vídně. Během tří dnů Vídeň prochodili křížem krážem, prohlédli si Hofburg, Stephansdom, Schonbrunn, Belveder, secesní památky Vídně, ale čas byl i na prohlídku muzeí během Dlouhé muzejní noci a otestování vídeňských specialit. Počasí nám přálo a všichni účastníci se v neděli vraceli unavení, ale nabití dojmy a novými znalostmi.

Všem účastníkům děkujeme.

Dějepisná a germanistická exkurze Berlin

Viele Grüße aus Berlin 🇩🇪 6.-8.10. se naši studenti zúčastnili dějepisné a germanistické exkurze do Berlína, kterou zahájili návštěvou kopule Reichstagu. Během těchto tří dnů byli seznámeni s historií tohoto města, událostmi po druhé světové válce a po rozdělení Berlína. Pátek byl věnován památkám v historickém centru, sobota památkám spojeným s Berlínskou zdí, jejichž atmosféru dokresloval vydatný odpolední déšť.🌧 Nedělní dopoledne bylo spojeno s návštěvou židovského muzea, které nejen mapuje  historii židovství, ale neobyčejným způsobem vnáší návštěvníka do pocitů spojených s utrpením tohoto národa během 2. světové války.

Linz

Viele Grüße aus LINZ 🇦🇹 Studenti kvart vyrazili na výlet do rakouského města LINZ, kde poznali historické centrum, navštívili vědecké centrum Ars Electronica a projeli se historickou Straßenbahn na Pöstlingberg, odkud byl wunderschöne Aussicht auf die ganze Stadt 😉Všem moc díky, es war ein perfekter Tag👍🇦🇹

DRESDEN – Dezember 

Přihlášení zájemci z řad studentů NG i VG se dnes vypravili nasát vánoční atmosféru do německých Drážďan. 🇩🇪

Studenti nejprve navštívili výstavu věnovanou kultovní pohádce Tři oříšky pro Popelku na zámku Moritzburg a poté se přesunuli do centra Dráždan. Tady jsme si nejprve prošli významné historické pamětihodnosti a na závěr jsme navštívili slavný Striezelmarkt.

DRESDEN – Februar 

Viele Grüße aus Dresden 🇩🇪

Studenti sekundy, kteří se učí němčinu, vyrazili na výlet do Drážďaň, kde po prohlídce města navštívili muzeum dopravy, vystoupali na kopuli Frauenkirche, odkud si mohli vychutnat jedinečný výhled👍. Výlet zakončili návštěvou Deutsches Hygiene Museum, zaměřeného na fungování lidského těla.

DRESDEN – Juni

Němčináři z tercií se v sobotu 8. června vydali na průzkum saských Drážďan. Počasí nám vyšlo na jedničku a my jsme i díky tomu v pohodě obešli celé historické centrum, poznali místní památky a užili si skvělý den. 👏👌🇩🇪

Další příspěvky

Přihlášení